Graag wil ik tot slot een woord van dank uitspreken. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en de betrokken faculteiten in Nederland wil ik bedanken voor het vertrouwen dat zij in mij stellen. Ik beschouw de benoeming tot bijzonder hoogleraar onderwijsgeografie als een eer.Ik wil het College van Bestuur van de Vrije Universiteit, het bestuur van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen en het Onderwijscentrum VU danken voor het feit dat zij bereid zijn ruimte daarvoor te creëren. Het is een voorrecht te werken aan een universiteit die ruim denkt!

Ik prijs mij gelukkig om te mogen samenwerken met zoveel enthousiaste, betrokken en deskundige collega’s: collega’s bij de faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de VU, bij het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, bij het Onderwijscentrum VU en collega’s in het land op scholen, bij lerarenopleidingen en bij andere instellingen.

Collega’s, ik leer veel van jullie en hoop samen met jullie verder te bouwen aan condities voor goed aardrijkskundeonderwijs. Velen van jullie zijn meer dan collega’s geworden. Ik waardeer dat bijzonder.

Het is niet mogelijk iedereen te bedanken die ik zou willen bedanken. Zonder anderen tekort te willen doen, wil ik toch een aantal mensen bij name noemen:
  • Gerard en Gerda Hoekveld, jullie hebben mij op je eigen inspirerende wijze gevormd als onderwijsgeograaf. Dank daarvoor.
  • Jos Beishuizen, directeur van het Onderwijscentrum VU, jij geeft op innoverende wijze leiding op mijn werkplek, waardoor ik elke ochtend met plezier naar mijn werk fiets. Met jou samenwerken waardeer ik zeer.
  • Marijke van Schendelen, Eelko Postma en Pim Beukenkamp, het is een genoegen om samen met jullie vanuit het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap te zoeken naar wegen om ons interessante en belangrijke vak voor het voetlicht te brengen.
  • Rob van der Vaart, jij bekleedde deze leerstoel tot voor kort. Ik leer veel van jou op het gebied van geografie en onderwijs en stel onze samenwerking zeer op prijs.
  • Leon Vankan, het is een voorrecht om met jou als initiator van het ‘leren denken met aardrijkskunde’ in Nederland samen op te trekken.
  • Henk Scholten, dank voor je motiverende en deskundige ondersteuning op het gebied van GIS.
  • Willem Korevaar, jij bent voor mij het rolmodel van de gisse leraar aardrijkskunde. Zonder jouw baanbrekende werk had deze oratie niet geschreven kunnen worden.
  • Iris Pauw en Tim Favier, ik bof maar met jullie als meest directe collega’s aardrijkskunde.
  • Henk Trimp, dank voor je steun als trouwe vriend en collega.
Ja en tot slot... Lia, Maurits en Joost. Jullie bijdrage aan mijn leven is te groot om in woorden te kunnen vatten, ... dus dat ga ik ook niet proberen.